fbpx

Blog

google-maps-api-error - google, maps, hiba, error, do you own this website, api

Váratlan hiba a Google térképeken - Do you own this website?

(Becsült olvasási idő: 2 - 4 perc)

Az elmúlt hetekben rengeteg olyan honlappal találkoztam, ahol a Google térkép helyén fél-magyarsággal a következő hibaüzenet szerepelt: "Ez az oldalt nem tudja megfelelően betölteni a Google Térképet. Do you own this website?" A térkép pedig csak a háttérben, a szokásosnál sötétebb színben, fehér "For development purposes only" feliratokkal tarkítottan jelent meg. A jelenség magyarázata nagyon egyszerű: a Google július 11-től változtatott a Maps alapú térképek kiszolgálásának módján.

Ez az oldalt nem tudja megfelelően betölteni a Google Térképet

Nálad is megjelent ez a felirat? Az első kérdés, ami felmerülhet benned: miért? A válasz egyszerű, de több oka is lehet. A Google nemrég változtatott a Google Maps API-n; magyarul azon a hozzáférési módon, amivel a honlapok a térkép részleteket lekérdezik tőle és amivel megjelenítik azokat. Egyrészt kötelező lett az API kulcs használata, másrészt nem elég beállítani azt, a számlázást is engedélyezni kell a fiókban július 16-tól kezdődően.

A hiba kiváltó okai tehet a következők lehetnek:

  • Az első lehetséges probléma az lehet, hogy a honlapod még nem használja a Google API-t, ami már kötelező. Ha ez így van, kell kérned egy kulcsot hozzá a https://console.developers.google.com címen, és be kell állítanod azt a honlapod térkép megjelenítéséért felelős modulba. A legtöbb esetben a beépülő modult, plugint át kell írnunk ahhoz, hogy a térkép megfelelően működjön a jövőben is.
  • Ha már állítottál be Google Maps API-t az oldaladra, akkor elképzelhető, hogy nem fogadtad el a változtatásokat. A leggyakoribb hiányosság, hogy nem adtál meg számlázási adatokat vagy egyáltalán nem engedélyezted a számlázást a Google számára. A Maps ugyanis (egy bizonyos adatforgalmi korlát felett) fizetős szolgáltatás. A legtöbb kis céges honlapon elegendő lesz az ingyenes változat, de ettől függetlenül a számlázás tényét el kell fogadnod, és az adataidat meg kell adnod az erre szolgáló felületen.

Ha ezek után sem működik:

  • Várj pár percet: sok esetben akár több mint 30 perc is eltelhet a változások életbe lépése előtt!
  • Nézd meg újra a konzolt a hibaüzenetért!
  • ...végül ürítsd a gyorsítótárat és ellenőrizd újra a megjelenést.

A böngésző fejlesztői eszköztárában lévő konzol egyébként szövegesen is megjeleníti a lehetséges hibák okait. Ha tehát nem jelenik meg (megfelelően) a Google térkép a honlapodon, először az alábbi hibákat érdemes ellenőrizned:

Lehetséges hibaüzenetek a konzolban:

  • MissingKeyMapError – Még nem használsz API kulcsot a térképek megjelenítéséhez. (Ez pedig kötelező lenne.)
  • RefererNotAllowedMapError – A kulcs nincs engedélyezve azon a Domain címen ahol azt használod. (Vagy engedélyezted ugyan, de valami nem stimmel a beállítások között.)
  • ApiNotActivatedMapError – Az API kulcs nem került engedélyezésre.
  • InvalidKeyMapError – A használt API kulcs hibás.

Ha a te honlapod is érintett, a "Do you own this website" problémában, keress meg bennünket és kérj ajánlatot a hiba kijavítására! Neked is örömmel segítünk a megoldásban!

Miről olvashatsz a Blogban?

Napról-napra rengeteg újdonság jelenik meg az interneten és legalább ennyi dolog változik is. Ha honlapod vagy webáruházad van nagyon fontos, hogy lépést tarts ezekkel a változásokkal! Ezen a blogon minden olyan információt megtalálsz, ami az online jelenléted szempontjából fontos lehet számodra. Így nem kell információk után keresgélned - elég elolvasnod az írásaimat, utána pedig nyugodtan a cégedre fókuszálhatsz!

Kérj árajánlatot!

Bízd profikra az új honlapodat! Kérj ajánlatot, megkeresésedre pár órán belül válaszolunk!

Ajánlatkérés

Timár Mátyás

timar-matyas-a-szerzorol - google, maps, hiba, error, do you own this website, api

Timár Mátyás vagyok, honlapkészítéssel, webfejlesztéssel foglalkozom 2005 óta. A szakmám a hobbim is egyben: az a feladatom, hogy odafigyeljek ügyfeleim honlapjaira, webáruházaira és online kampányaira, így ők kézzel fogható eredményeket érjenek el az interneten. Ha te még nem vagy az ügyfelem akkor is számíthatsz rám: bejegyzéseimmel neked is segítek, hogy "képben legyél" minden olyan témában, amiről fontos tudnod és ismerj minden olyan trükköt, amit vállalkozóként eredményesen használhatsz a weboldaladon.

Személyes tanácsadás

Kérdésed lenne vagy tanácsra szükséged? Kérj személyes konzultációt Győrben vagy Budapesten, kötelezettségek nélkül!
A két órás tanácsadás díja 30.000 Ft.

Időpontegyeztetés

footer-bw - google, maps, hiba, error, do you own this website, api

WebID - Honlapkészítés

 9081 Győrújbarát, Petőfi utca 59.

 Hétfő - péntek 10:00-16:00

 +36-20/215-2015

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ajánlatkérés

Hasznos tippek E-mailben

Csatlakoz hozzánk és E-mailben elsőként értesítünk minden Netes újdonságról, ami a vállalkozásod számára fontos.

Leveleinket Mailchimp-pel küldjük.

Telefonálj!