fbpx

Blog

spf-dkim-dmarc-spam - e-mail, spf, dkim. dmarc, levelezés, biztonság, mx, toolbox, google

Levelezz biztonságosan!

(Becsült olvasási idő: 2 - 4 perc)

Biztosan előfordult már veled is, hogy elküldtél egy E-mailt, de azt a címzett nem kapta meg, pontosabban az üzenet a Levélszemét (Spam) mappába került, ő pedig nem vette észre (időben). Ebben a cikkben megmutatom miért történhet ilyesmi és mit tehetsz azért, hogy ezt elkerüld!

Amikor 1970 októberében Ray Tomlinson elküldte az első E-mailt, még biztosan nem gondolt arra, hogy napjaink levelezési forgalmának nagy részét a levélszemét (Spam) fogja kitenni. Az szolgáltatók régóta ádáz küzdelmet folytatnak a spammerek ellen: először spam-szűrőkkel próbáltak védekezni a kéretlen E-mailekkel szmeben. Ezek az algoritmusok különböző szempontok alapján vizsgálták át, majd pontozták a leveleket (például a tárgy mezőben vagy a tartalomban előforduló szavak alapján, esetleg automatikusan generált üzenetre utaló jeleket kerestek bennük... stb.) és az elért pontszám alapján döntötték el, hogy kéretlen levélnek jelölik-e az üzenetet. Ez idővel kevésnek bizonyult, mert a spammerek folyamatosan úgy alakították a leveleiket, hogy megkerüljék ezeket a szoftvereket. Ekkor vált világossá, hogy csak az lehet a megoldás, ha az E-mail küldés során ellenőrzésre kerül az is, hogy a küldő szerver egyáltalán jogosult-e egy adott E-mail címről levelet küldeni, másrészt ilyenkor kell megbizonyosodni arról is, hogy valóban a levél feladója küldte-e a levelet (tehát nem történt-e címhamisítás). Ezek az esetek ugyanis egyre gyakoribbak, ha Spambe kerül egy üzenet amit küldtél, könnyen előfordulhat, hogy valaki a nevedben küldözget kéretlen leveleket (például a feltört honlapodról, vagy a vírussal fertőzött számítógépedről), vagy esetleg a levelezésed kiszolgáló szervert törték fel és onnan megy ki nagy mennyiségű kéretlen levél - ezért "feketelistára" került a szerver, ahonnan te is küldöd a leveleidet.

Igazold, hogy jogosult vagy a levélküldésre!

Látható, hogy a korábbi tartalom alapú szűrési megoldásokkal szemben mára megfordult a spamek elleni harc: napjainkban a legálisan E-mailt küldőnek (azaz neked, illetve a céges címedet kezelő szervernek) kell igazolnia azt, hogy jogosult a levél elküldésre. Ezt három módon tudod megtenni:

  • SPF rekord (Sender Policy Framework) beállítással: Az Domain címedhez tartozó SPF rekord határozza meg melyek azok az IP címek és tartományok, amikről kiküldésre kerülhet a feladótól egy E-mail.
  • DKIM (DomainKeys Identified Mail) beállítással: A DKIM egy olyan nyilvános és titkos kulccsal ellátott (osztott kulcsos) digitális aláírás, ami bekerül az E-mailbe, és amivel ellenőrizhető, hogy a megfelelő jogosultsággal rendelkező fél küldte-e, vagy sem
  • DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) beállítással: A DMARC egy olyan E-mail autentikációs módszer, amely az SPF-re és DKIM-re épülve azt hivatott észlelni (és visszaszorítani) ha valaki levelet küldene a nevedben. Célja az olyan adathalászat és spamküldés során alkalmazott technikák elleni küzdelem, mint például a hamisított feladó címekről feladott e-mailek, amelyek úgy tűnhetnek, mintha azok a jogos szervezetektől származnak.

A legnagyobb levelezőrendszerek (mint a Gmail és a Yahoo) mellett egyre több szolgáltató követeli meg az E-mail feladóktól a hitelesítést, hogy biztosítsa őket: valóban a domain tulajdonosa küldi-e a levelet, illetve arról az IP címről ment-e ki a levél, amin a domain valóban üzemel.

Ellenőrizd le, helyesek-e a beállításaid!

A következő eszközökkel ellenőrizheted le, hogy rendben van-e a levelezésed:

  • Írd be a Domain címed (valamit.hu alakban) a Google MX Toolboxba és már láthatod is az eredményt: https://toolbox.googleapps.com/apps/checkmx
  • Kattints a Mail Testerre, küldj egy E-mailt az oldalon megjelenő (véletlenszerűen generált) címre és nézd meg milyen pontszámot ér el az általad küldött E-mail: https://www.mail-tester.com

Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, kattints ide és kérj ajánlatot a megoldásra! Örömmel segítek a helyes beállításban, fordulj hozzám bizalommal!

Miről olvashatsz a Blogban?

Napról-napra rengeteg újdonság jelenik meg az interneten és legalább ennyi dolog változik is. Ha honlapod vagy webáruházad van nagyon fontos, hogy lépést tarts ezekkel a változásokkal! Ezen a blogon minden olyan információt megtalálsz, ami az online jelenléted szempontjából fontos lehet számodra. Így nem kell információk után keresgélned - elég elolvasnod az írásaimat, utána pedig nyugodtan a cégedre fókuszálhatsz!

Kérj árajánlatot!

Bízd profikra az új honlapodat! Kérj ajánlatot, megkeresésedre pár órán belül válaszolunk!

Ajánlatkérés

Timár Mátyás

timar-matyas-a-szerzorol - e-mail, spf, dkim. dmarc, levelezés, biztonság, mx, toolbox, google

Timár Mátyás vagyok, honlapkészítéssel, webfejlesztéssel foglalkozom 2005 óta. A szakmám a hobbim is egyben: az a feladatom, hogy odafigyeljek ügyfeleim honlapjaira, webáruházaira és online kampányaira, így ők kézzel fogható eredményeket érjenek el az interneten. Ha te még nem vagy az ügyfelem akkor is számíthatsz rám: bejegyzéseimmel neked is segítek, hogy "képben legyél" minden olyan témában, amiről fontos tudnod és ismerj minden olyan trükköt, amit vállalkozóként eredményesen használhatsz a weboldaladon.

Személyes tanácsadás

Kérdésed lenne vagy tanácsra szükséged? Kérj személyes konzultációt Győrben vagy Budapesten, kötelezettségek nélkül!
A két órás tanácsadás díja 30.000 Ft.

Időpontegyeztetés

footer-bw - e-mail, spf, dkim. dmarc, levelezés, biztonság, mx, toolbox, google

WebID - Honlapkészítés

 9081 Győrújbarát, Petőfi utca 59.

 Hétfő - péntek 10:00-16:00

 +36-20/215-2015

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ajánlatkérés

Hasznos tippek E-mailben

Csatlakoz hozzánk és E-mailben elsőként értesítünk minden Netes újdonságról, ami a vállalkozásod számára fontos.

Leveleinket Mailchimp-pel küldjük.

Telefonálj!