fbpx

Blog

jogserto-webaruhazak - jogsértés, jogsértő, webáruház, webáruházak, ászf, általános szerződési feltételek, előírások, fogyasztóvédelem, fogyasztóvédelmi, ellenőrzés, feketelista, webshop, online üzlet, bolt, net, netes áruház

Jogsértő Webáruházak

(Becsült olvasási idő: 3 - 5 perc)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Fogyasztóvédelmi Hatóság közösen vezet egy adatbázist (kvázi feketelistát) azokról a Webáruházakról, akik súlyos jogsértést követtek el. A legtöbb Webáruház tulajdonos sajnos csak a szoftveres funkciókra figyel oda amikor Webáruházat készít - és arról, hogy az áruházaknak elég komoly jogi szabályozásnak is meg kell felelniük, egyszerűen megfeledkezik. De mik is ezek a súlyos jogsértések és hogyan kerülheted el őket? Cikkemből megtudhatod.

A "jogsértő" jelző és a "súlyos jogsértés" szavak elsőre talán ijesztően hangzanak - és a legtöbb esetben valóban komoly hiányosságokat tártak fel a fogyasztóvédelmi ellenőrzések - de a problémák nagy része banális hiányosság, és nagyon egyszerűen orvosolható. Érdemes ellátogatnod a jogsertowebaruhazak.kormany.hu honlapra, ahol megtalálod az esetek részletes leírásait (jelenleg 67 eset nyilvános az oldalon) és azt is elolvashatod, mivel volt problémája a hatóság szakembereinek.

Nézzük mi a leggyakoribb hibák, szemezgessünk kicsit az esetekből:

 • Elmaradt a tájékoztatás a vásárlók által elkövethető adatbeviteli hibák kijavításának lehetőségéről.
 • Nem volt információ az oldalon a termékszavatosságról, kellékszavatosságról és a panaszkezelés módjáról.
 • Nem tüntette fel a tulajdonos az online vitarendezési platformról szóló tájékoztatót, valamint a békéltető testület eljárásával kapcsolatos információkat.
 • Az áruház nem tájékoztatta a vásárlókat a tárhelyszolgátlató elérhetőségeiről.
 • Nem jelölték, hogy a megkötött szerződést írásbeli szerződésnek minősül-e, iktatják-e, utólag hozzáférhető-e.
 • Nem biztosították az szolgáltatói tájékoztató kinyomtathatóságát.
 • Nem volt tájékoztatás az oldalon a megrendelést követő 48 ürán belüli visszaigazolásról, a teljesítési (fizetési, szállítás) határidőkről és az ezzel kapcsolatos kötelezettségekről.
 • Nem lett tájékoztatva a vásárló, hogy a vásárláskor elfogadott nyilatkozata fizetési kötelezettséget von maga után.
 • A tulajdonos nem tüntette fel a cégjegyzékszámát valamint az őt nyilvántartásba vevő hatóság adatait.
 • Hiányosak voltak az ügyfélszolgálat elérhetőségi adatai.
 • Nem volt feltüntetve, hogy a szerződés milyen nyelven kerül megkötésre.
 • Hiányos volt az elállással kapcsolatos tájékoztatás.
 • Nem voltak feltüntetve az elektronikus szerződéskötés lépései.
 • Az áruház nem tájékoztatta a vásárlókat a termék egységáráról.
 • Volt olyan áruház is, aki nem a hatályos jogszabályok alapján tüntette fel a szavatosságra vonatkozó tudnivalókat.
 • ...ést volt, akinél nem volt elállási nyilatkozat minta (máshol pedig az volt a probléma, hogy azt nem lehetett kinyomtatni).

...mindez még csak az első 2 oldal "termése" a feketelistán! A pozitív az egészben az, hogy a legtöbb Webáruház tulajondos (akik között meglepően sok az egyéni vállalkozó) azonnal kijavította a hibákat. (Ennek ellenére a nevük 2 évig fent lesz a listán.) Pedig mennyivel egyszerűbb lett volna elejét venni az egésznek, és az induláskor egy ügyvéd segítségét kérni az áruház jogi felülvizsgálatához! Sőt, egy jól átgondolt és jogász szakember által összeállított ÁSZF-nek (Általános Szerződési Feltételek) már mindent tartalmaznia kell(ene), amit a fenti eseteknél a Fogyasztóvédelmi Hatóság hiányolt. Ezért ha Webáruházat indítasz, a szoftveres funkciók és a logisztika megtervezése mellett figyelj oda a megfelelő jogi háttér biztosítására is! Szükség esetén kérj tájékoztatást a fejlesztődtől, segítséget pedig egy ügyvédtől, hogy elkerülhesd azokat a kellemetlen helyezeteket, amik egy fogyasztóvédemi ellenőrzés következményei lehetnek.

Kattints ide és nézd meg milyen egy tipikus Webáruházaknak készült ÁSZF! Az ÁSZF-et le is töltheted, de mindenképpen nézesd át ügyvéddel, mielőtt használatba vennéd azt!

Miről olvashatsz a Blogban?

Napról-napra rengeteg újdonság jelenik meg az interneten és legalább ennyi dolog változik is. Ha honlapod vagy webáruházad van nagyon fontos, hogy lépést tarts ezekkel a változásokkal! Ezen a blogon minden olyan információt megtalálsz, ami az online jelenléted szempontjából fontos lehet számodra. Így nem kell információk után keresgélned - elég elolvasnod az írásaimat, utána pedig nyugodtan a cégedre fókuszálhatsz!

Kérj árajánlatot!

Bízd profikra az új honlapodat! Kérj ajánlatot, megkeresésedre pár órán belül válaszolunk!

Ajánlatkérés

Timár Mátyás

timar-matyas-a-szerzorol - jogsértés, jogsértő, webáruház, webáruházak, ászf, általános szerződési feltételek, előírások, fogyasztóvédelem, fogyasztóvédelmi, ellenőrzés, feketelista, webshop, online üzlet, bolt, net, netes áruház

Timár Mátyás vagyok, honlapkészítéssel, webfejlesztéssel foglalkozom 2005 óta. A szakmám a hobbim is egyben: az a feladatom, hogy odafigyeljek ügyfeleim honlapjaira, webáruházaira és online kampányaira, így ők kézzel fogható eredményeket érjenek el az interneten. Ha te még nem vagy az ügyfelem akkor is számíthatsz rám: bejegyzéseimmel neked is segítek, hogy "képben legyél" minden olyan témában, amiről fontos tudnod és ismerj minden olyan trükköt, amit vállalkozóként eredményesen használhatsz a weboldaladon.

Személyes tanácsadás

Kérdésed lenne vagy tanácsra szükséged? Kérj személyes konzultációt Győrben vagy Budapesten, kötelezettségek nélkül!
A két órás tanácsadás díja 30.000 Ft.

Időpontegyeztetés

footer-bw - jogsértés, jogsértő, webáruház, webáruházak, ászf, általános szerződési feltételek, előírások, fogyasztóvédelem, fogyasztóvédelmi, ellenőrzés, feketelista, webshop, online üzlet, bolt, net, netes áruház

WebID - Honlapkészítés

 9081 Győrújbarát, Petőfi utca 59.

 Hétfő - péntek 10:00-16:00

 +36-20/215-2015

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ajánlatkérés

Hasznos tippek E-mailben

Csatlakoz hozzánk és E-mailben elsőként értesítünk minden Netes újdonságról, ami a vállalkozásod számára fontos.

Leveleinket Mailchimp-pel küldjük.

Telefonálj!